Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metallens undergrund i tivoli

Populær
Updated
Metallens undergrund i tivoli
Metallens undergrund i tivoli
Metallens undergrund i tivoli
Metallens undergrund i tivoli
Metallens undergrund i tivoli
Metallens undergrund i tivoli

Aalborg Rock & Metal er en ny forening, der afviklede deres første festival. Livløs, Bersærk, Redwood Hill og Lipid var hovednavne, og der var gode takter at spore.

Kunstner
Titel
+ Lipid + Livløs + Barricade + Wrath Of Belial + Act Of Cohesion
Dato
13-05-2017
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
4

Aalborg Rock & Metal er som sagt en ny forening i Aalborg. Den er grundlagt af nye og rutinerede folk i byen. De rutinerede hjælper med erfaringen, og så er det ellers planen, at den næste generation af fans og musikere i vaskeægte DIY-stil skal få stablet det her på benene som et levedygtigt projekt over de næste mange år. Forhåbentlig.

Foreningen har efterhånden afholdt en del arrangementer på spillestedet Platform 4, der ligger i det gamle Karolinelund, hvor der indtil 2010 havde været tivoli siden 1947. For fem år siden blev pladsen genåbnet og har siden huset adskillige kulturelle arrangementer. Aalborg Rock & Metal er et af de tiltag, der har vist bæredygtighed. Opbakningen ser i hvert fald ud til at være til stede, og nu afholder de så deres første vaskeægte festival.

To dage med metal, og udgangspunktet var, at det skulle være de bands, der trænger til at få lidt opmærksomhed, og ikke de vante cirkusheste, der har været i gamet i lang tid. Derfor var hovednavnene da også bands som Redwood Hill, Bersærk, Velociter og Livløs. Relativt unge kræfter og bands i metalmiljøet. Derudover masser af andre såvel nye som gamle bands, der endnu har det helt store folkelige gennembrud til gode.

Devilution havde en mindre finger med i spillet da der blev nedsat en arbejdsgruppe, der skulle komme med bud på, hvilke bands man skulle forsøge at få fat i. Programmet blev så endeligt fastlagt af folkene bag festivalen, og i maj måned var det så tid til at gennemføre projektet.

Fredag startede det ud med SVRL, Møl, Skullclub, Woebegone Obscured, Bersærk og Velociter, hvor sidstnævnte afholdt deres afskedskoncert i Aalborg på Platform 4. Det var en broget og meget afvekslende opsætning med meget forskellige genrer repræsenteret.

Knap så afvekslende var det lørdag, hvor der var masser af dødsmetal i både moderne og mere klassisk forstand krydret med lidt thrash og så Redwood Hill til at lukke det hele ned.

Vi kom desværre lidt sent lørdag og nåede derfor kun de to sidste numre af Act of Cohesion, der med deres melodiske udgangspunkt sørgede for, at aftenen for denne anmelder startede med noget velspillet guitar. Når guitaristen i det lokale Aalborg-band har en Dean-guitar hængende om skuldrene forpligter det og hans soli levede op til forventningerne så selv Dimebag ikke ville have skulet olmt.

Endnu nyere kræfter var næste band. Wrath of Belial gav deres kun tredje koncert nogensinde denne lørdag aften i Aalborg og albumdebuterer senere på måneden med 'Bloodstained Rebellion', hvorfra en del af numrene blev luftet. Wrath of Belial er ikke helt så uprøvede kræfter, som det ellers kunne antyde. Folk i miljøet vil især kunne genkende forsangeren fra Pariah Syndicate, fra hvis aske dette band reelt er opstået. Med en del udskiftninger i bandet var det dog øjensynligt så meget på plads at starte på en frisk, at navnet også blev lavet om. Deres dødsmetal blev vel modtaget i Aalborg, og forsangeren har ikke mistet sin energiske optræden siden sidst.

Samme nerve kunne også spores hos Barricade fra København, der med deres sludge gav et kærkomment afbræk for ørerne rent genremæssigt. Deres flirten med hardcore og noise kombineret med deres sceneoptræden gjorde, at de stod ud i forhold til de to tidligere bands.

Det gjorde Livløs bestemt også. De havde et stort fremmøde, allerede før koncerten gik i gang, hvilket ikke var tilfældet for de andre denne aften. Forsangeren havde med det samme publikum i sin hule hånd, og med energi som en damptromle med alt for højt tryk buldrede Livløs derudad. De fremmødte var vilde med det, smed tøjet og moshede i stor stil under hele seancen. Til sidst blev det endda til en wall of death. Der blev svedt til Livløs, og de løb klart med aftenens mest indlevende optræden og publikumsinteragerende indsats. Der var smæk på.

Desværre for Lipid blev de ofre for det. Vejles thrashband nummer 1 skulle gå på lige bagefter, og det var en kamp op ad bakke. Publikum var udmattede efter Livløs, og salen var derfor slet ikke nær så pakket, som den var kort forinden. Derudover virkede Lipid en anelse, ja undskyld det platte, livløse. Halvdelen af bandet er for nylig blev udskiftet, og frontmand Søren Hartlev Pedersen kæmpede med at få sig selv, bandet og publikum op i det gear, man normalt oplever thrash i. Den indsats bar aldrig rigtig frugt. Måske fordi indsatsen ikke var helhjertet. I hvert fald var det ikke den bedste koncert med Lipid, vi har overværet.

Så var Redwood Hill mere oplagte. Under vanlig pomp og pragt indtog de på mystisk vis scenen med deres shoegazer-black, der rent genremæssigt kan være svært at definere. Vi nøjes derfor med at konstatere, at Redwood Hill som aftenens sidste band fangede publikum i deres hypnotiske rytmer. Den sære blanding af introvert musik, ekstrem vokal og melodi gør Redwood Hill til noget specielt, og de fangede øjeblikket denne aften på Platform 4 og sikrede derfor, at Aalborg Rock & Metal Festival 2017 blev lukket ned med maner.

Fremmødet både fredag og lørdag var godkendt og der blev snakket rigtig meget i omgivelserne, der tidligere husede en forlystelsespark og som stadig, for de, der kender området, bærer præg af dette. Arrangørerne havde udover udskænkning af alkohol også en DJ, der sørgede for velkendt musik i pauserne mellem koncerterne, og sørme om ikke også der var en symaskine på plads. Så kunne man lige få syet et patch eller nogle nitter på vesten. God service.

Denne anmelder blev også mindet om sin fremskredne alder ved flere lejligheder. Ikke kun huskes området fra dengang, det var et tivoli, hvor konfirmander, der jo udklækkes i disse dage, tilbragte deres blå mandage, men når der i baren står ”kun kontanter og dankort”, fordi de andre boder blevet kørt med Mobilepay, så vidner det om, at der blæser nye vinde. Også i metalfestivalregi. Heldigvis. Der er nye og unge kræfter på vej. Både som arrangører og i de optrædende bands. Det er livsbekræftende, at et sted, der før husede et tivoli, nu danner rammen om næste generations kultur. Lad os bare få mere af det. Vi har tidligere efterspurgt næste generations komme. I København har man haft KillTown DeathFest. I Aalborg søsætter man nu Aalborg Rock & Metal. Undergrunden lever. Lad os håbe, den spirer op gennem asfalten snarest muligt og overtager det hele!