Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Chili og græsk i Randers

Populær
Updated
_72A9504
_72A9527
_72A9402
_72A9328
_72A9382
_72A9261
_72A9190
_72A9105

Til Midwinter Meltdown 2019 i Randers levede Rotting Christ i den grad op til værdigheden som hovednavn, mens danske bands leverede underholdningen.

Titel
+ Artillery + Thorium + Materia + Metal Cross
Dato
16-02-2019
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
4

Siden 2005 har randrusianerne haft deres helt egen endagsfestival om vinteren, hvor både lokale helte og i de senere år også internationale navne er hevet ind for at spille koncert. Her i 2019 har Midwinter Meltdown nået en størrelse, der tillader dem at indtage spillestedet Turbinen og have et relativt stort navn øverst på plakaten, græske Rotting Christ. 

Det starter dog med lokale bands. Denne anmelder når ikke dødsmetalbandet Hoppepude, men er på pletten, da lokale Metal Cross går på scenen. Det er voksne mænd, der hygger sig med deres gamle band. De spiller deres gamle materiale og drister sig denne lørdag aften til at lufte et helt nyt nummer. Forsanger Henrik Bro lover dog, at det også er det eneste, der ikke minimum er over 30 år gammelt. Med sig på de to sidste numre havde de bandets grundlægger og oprindelige guitarist Per Krogh Hansen samt deres korsangerinde fra den første demo tilbage i midten af firserne. De spiller 'Waiting for the Dawn' og 'April the 27th' og går af til stor applaus fra deres hjemmevante publikum, mens flere af bandmedlemmerne meget passende går i T-shirts med coveret fra deres første demo, 'Crucifying the Virgins' fra 1986, hvorfra det første af de to numre stammer. Oldschool hele vejen!

Derefter går tempoet markant op, da polske Materia går på scenen. Det bliver pludselig meget teknisk og meget hurtigt, og energien er betydeligt anderledes. Det er musik for de unge, der godt kan lide en blanding af dødsmetal og core-musik. Om deathcore er den rette genrebetegnelse, lader vi stå usagt, for man kan så hurtigt komme galt af sted, når man forsøger at putte et band i en specifik boks, men Materia har i hvert fald både det tekniske og farten gående for sig. Sangene flyder desværre lidt ud i hinanden, og det bliver ikke aftenens bedste indslag rent kvalitetsmæssigt.

Så er der noget mere succes med danske Thorium. Med fire kranier på scenen, der både lyser ud af øjnene og har vinger, går dødsmetalbandet på og spiller klassisk metal, som vor svenske brødre lavede det i halvfemserne. Frontmand Michael Andersen, der også er kendt som pladeselskabschefen hos Mighty Music, giver den som levemand og fortæller gamle anekdoter om svenske dødsmetalbands, pornoblade og byture i Randers for 20 år siden. Det fungerer faktisk overraskende godt.

De kan deres dødsmetal, og til 'Crest for War' åbner moshpitten sig i den grad. Men med Jens Peter Storm på guitar, der også har spillet i hedengangne Dominus, er det svært at gå galt i byen. Guitarerne lyder som motorsave i de svenske skove, og den dobbelte stortromme fra Daniel Preisler Larsen lyder også, præcis som var den hentet ud af halvfemserne. Det er noget publikum kan lide, og Thorium går fra scenen med et af aftenens største bifald. Eneste malurt i bægeret for denne anmelder var, at der på setlisten stod 'Lunatic of Gods Creation' som ekstranummer, men bandet valgte at springe Deicide-hyldesten over. Så stod man der og græd indvendig.

Der var dog ikke tid til at pylre alt for meget. Grunden til, at de måtte gå fra scenen, var, at Artillery skulle på ganske kort efter. Thrasherne fra Taastrup gav en klassisk Artillery-koncert, og publikum var med på legen. Særligt under 'By Inheritance', 'Legions' og naturligvis 'Terror Squad' var der knald på med fællessang og hår, der blev luftet. Bevares, forsanger Michael Bastholm Dahl skulle lige have varmet stemmen op i det første nummer, men derefter gik det slag i slag. Stützer på guitar er en klippe i dansk thrash-metal, og det er vanskeligt ikke at gynge med, når først de slår tonerne an.

Helt umuligt blev det at stå stille, da hovednavnet Rotting Christ gik på. Trods et fremskredent tidspunkt var Turbinen stadig helt fyldt, da grækerne gik på, og her stak festen af. Der var masser af mennesker oppe foran, og moshpitten gik amok fra start. Det var tydeligt, at folk var klar til noget græsk black metal.

De gik på til 'Hallowed Be Thy Name' fra deres seneste plade, 'The Heretics', og så sig ikke tilbage. De har en god frontmand i Sakis Tolis, der kommanderede med publikum og havde styr på både vokal og guitar i en sådan grad, at man ikke kunne andet end blive en smule imponeret. Denne anmelder frygtede nemlig lidt, at Rotting Christ måske ville blive en kedelig afslutning på aftenen, men al frygt blev gjort til skamme. Rotting Christ leverede i den grad varen og viste, at de med afstand var det største band på plakaten.

Derefter kunne folk drible videre ud i Randers' natteliv. Der var allerede blevet drukket en del Blå Thor i baren, og til de, der var kommet tidligt, kunne aftensmaden også indtages, da der var chiligryde lige inden for døren til de sultne. Chiligryde i merchandise-boden er ikke noget, vi ser ofte, men i Randers er man ikke bange for at tænke ud af boksen. Det var i hvert fald en populær ide. Desuden var der lavet lounge på 1. sal, hvor man kunne nyde en genstand og stadig følge musikken. For på Turbinen ligger selve spillestedet og salen oppe på 2. sal. Men med storskærm i loungen og kamera over scenen og de første par rækker af publikum kunne man i sofaer eller ved bordene stadig nyde musikke,n mens den blev spillet. Smart tiltag for dem, der ikke bryder sig om at blive kastet rundt i en moshpit, men gerne vil nyde det i lidt mere behagelige omgivelser.

Midwinter Meltdown 2019 var i hvert fald en succes. Aftenens vindere var klart Rotting Christ og Thorium.

Karakterer:

Metal Cross: 3
Materia: 2
Thorium: 4
Artillery: 3
Rotting Christ: 4