Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RB '23: Den store stilhed

Updated
342587494_1879907059038020_5558024414121837003_n

Første band på 013 var Grift, der i dagens anledning havde taget sig selv og en guitar med til Next Stage, hvor han i ensom majestæt gav os en blød landing på 2023 udgaven af Roadburn Festival.

Kunstner
Spillested
Dato
20-04-2023
Koncertarrangør
Fotograf
Jacobh Hansen
Forfatter
Karakter
3

Svenske Grift plejer at optræde med band, men har også været på et par solo-turnéer, så det var ikke som sådan en overraskelse at se ham stå alene deroppe på scenen med et bagtæppe af sort-hvide filmstumper optaget i den svenske natur, han også har som omdrejningspunkt i sit tekstunivers. Det indtryk understøttes af den indtagende folk-inspirerede musik, der med ravneskrig og
fuglekvidder sender lytteren på en vandring i den slags skov, hvor tågen aldrig rigtig letter, men hvor man kan være heldig at se et perfekt edderkoppespind fyldt med småbitte dråber.

TIl denne koncert var der også gjort brug af disse baggrundslyde, men ellers var der intet ved koncerten, der var optaget på forhånd, og Erik Gärdefors aka Grift stod derfor helt ensom på scenen og sang for en flok Roadburners på et sprog, kun en håndfuld af dem forstod. Alligevel lykkedes det Grift at tryllebinde salen med sin sørgmodige musik, og da han spillede den akustiske version af 'Den Stora Tystnaden' fra 'Arvet'-albummet fra 2017, var der fuldkommen stille i salen, der var godt fyldt op uden at være proppet. Og spille kan han. Der blev ikke sat en finger forkert på guitaren, og selvom det ikke er planetens mest komplicerede musik at spille, så er den på sine steder rytmisk overraskende, og da han kun havde sig selv, var der derfor også kun op til ham at få det frem.

Sættet led under at være en kende ensformigt og de numre, der oprindeligt blev skrevet eller i hvert fald udgivet med band, led lidt under deres mere stiliserede form – særligt, hvor musikken bliver lidt skæv. Det var dog stadig smukt og ikke mindst smukt fremført af en bemærkelsesværdig rolig og selvsikker Gärdefors, der så ud, som om han aldrig har lavet andet end at åbne 013 på Roadburn. Og som Roadburn er kendt for, så lyttede publikum. Det er et publikum, der KAN lytte. Fordybe sig. Være til stede i musikken. Uden at stå og kigge telefonskærm, eller sludre med sidekammeraten.

De var med til at gøre koncerten til en fin og elegant måde at åbne festivalens hovedvenue på, og i det rum lykkedes det Grift at sende os bløde og varme ud i festivalens inferno af mennesker, stilarter og musik.