Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Makaber forsmag

Updated
890010
372084

Danmarks ældste black metal-band viser storform på ep-appetitvækker forud for kommende album.

Titel
The Shapeless Mass
Dato
28-07-2019
Label
Trackliste
1. The Shapeless Mass
2. The Statues Are Watching
3. Call from the Grave (Bathory-cover)
4. Mama Loi, Papa Loi (Exuma-cover)
Forfatter
Karakter
3

Denial of God har længe været et af Danmarks bedste metalbands. Det er ikke noget, Danmarks metallyttere for alvor har opdaget, men sønderjydernes to seneste album, ’Death and the Beyond’ (2012) og ’The Horrors of Satan’ (2006) er to af de bedste danske metalplader, der er udkommet siden årtusindeskiftet. Nu er et nyt album, ’The Hallow Mass’ på vej senere på året, og det fejres med denne ep.

’The Shapeless Mass’ består af fire numre. Her er der ét nyt, titelnummeret, fulgt af en genindspilning af klassikeren ’The Statues Are Watching’ samt to covers: et relativt forudsigeligt Bathory-cover, ’Call From the Grave’, og et temmelig uforudsigeligt af det caribiske weird folk-band Exumas ’Mama Loi, Papa Loi’.

Valget af covernumre siger noget om Denial of Gods balanceren mellem en på den ene side konservativ og på den anden side en ret idiosynkratisk tilgang til det det, de selv kalder black horror metal. Der er masser af traditionelle black metal-signaturer, men der er også en egen tilgang til genren præget af masser af inspiration fra 80’ernes metal, gyserfilmsoundtracks og sære italienske doom/prog-bands; de udenbys inspirationskilder er med at til at skabe både de melodiske hooks og den skumle gravrøverstemning, der kendetegner bandet.

Af de to covers er Bathory-coveret ep’ens mindst interessante indslag, måske fordi det spilles så forholdsvis straight, mens det okkult rockende Exuma-cover med passende zombietekst til gengæld er overraskende velvalgt og rammer den helt rigtige gustne nerve.

Genindspilningen af ’The Statues Are Watching’ er, hvis ikke man har et nostalgisk forhold til originalen, langt bedre end originalen og viser, hvor meget bedre sammenspillet, hvor meget tightere bandet er blevet (og hvor meget bedre, produktionen er blevet).

Men det mest interessante er selvfølgelig det nye nummer, der også vil være at finde på den kommende plade. Her fortsættes linjen fra ’Death and the Beyond’. ’The Shapeless Mass’ balancerer melodi og hurtigere passager med en mere rå fornemmelse og fede, fede riffs til perfektion i de godt ni minutter, sangen varer, med den makabre atmosfære, der kendetegner Denial of God.

Er det standarden for det kommende album, er der noget stort i vente. Det er med andre ord ikke musikkens kvalitet, der er grunden til, at ep’en ikke får en højere karakter; derimod skyldes det, at ep’en nok først og fremmest er til dem, der i forvejen er fans. Mon ikke ’The Hollow Mass’ sørger for, at de får nogle flere?