Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hvor blev Stomped af?

Populær
Updated
Hvor blev Stomped af?
Hvor blev Stomped af?
Hvor blev Stomped af?
Hvor blev Stomped af?
Hvor blev Stomped af?

Efter at have vundet i Starfighters-konkurrencen gik det pludseligt stærkt for Stomped. Mange år er gået og Devilution hev fat i Esben "Esse" Hansen for at høre historien.

Kunstner
Dato
19-02-2012

Fortæl lidt om hvordan og hvornår bandet blev startet?

- Legenden fortæller, at Christoffer (guitar), Dan (guitar) og Stefan (trommer) lige akkurat nåede at være med i hardcore-punkerne Spitink Devils, inden bandet lukkede ned i 1999 eller deromkring. Derfra bestemte de 3 sig imidlertid for at starte noget nyt op og var derfor på udkig efter ny sanger og bassist. Min bror, der var kollega til Dan og Christoffer, havde talt mig brandvarm over for dem, så Dan tog til koncert med mit ungdomsskoleband (jeg var jo kun 16 år gammel) for at se giraffen.

- Jeg må have gjort et godt indtryk, for der gik ikke længe, før jeg blev kaldt til audition og snuppede sangertjansen. Vi nåede at spille nogle enkelte koncerter under navne som Crazy Clowns og Subliminal Surf, før vi fik Lennart, som var en ven af en ven og kunne lide heavy, med på bas. Nu var konstellationen på plads, men det var først et godt stykke ind i år 2000, at vi kaldte os "Stomped".

Hvor mange udgivelser har I lagt navn til?

- I 2001 indspillede og udgav vi vores første (og eneste) demo hos Tommy Hansen. Den fik aldrig noget navn, men coveret var nogle brændende sko. Et års tid efter indspillede vi endnu en demo, men den blev aldrig udgivet som en sådan. I stedet slog vi den tidligere sammen med den nye, fik det hele mixet om og udgav i 2003 det hele som (demo)albummet '...Dawn Upon You' via tyske Twilight. I 2004 udgav vi så albummet 'Opening Statement' på EMI Music.

Hvad har været den største oplevelse med bandet?

- Midtfyns Festival 2003! Min første koncert for flere tusinde mennesker. Det var voldsomt på den "ræddi fee"-måde.

Hvorfor gik I i opløsning?

- Skuffelsen over at miste kontrollen med sit eget projekt og få kørt sit hjertebarn ud på et sidespor af et stort pladeselskab, som ikke fattede (og formentlig stadig ikke fatter…), hvad metalmusik går ud på, var nok for stor. Vi blev lovet dit og dat, men det var meget lidt, de kunne leve op til. Og langsomt forsvandt gejsten.

- Jeg forlod som den første bandet i foråret 2005 og flyttede til Aarhus for at studere. Lidt efter fulgte Dan. De 3 efterladte forsøgte at køre det videre med nye medlemmer, og det blev da også til en demoindspilning, men så faldt det helt fra hinanden.

DE FORBANDEDE 15 MINUTTERS BERØMMELSE

Hvor tæt har I været på at "breake" på hjemmefronten (og/eller i udlandet), hvis du selv skal sige det?

- Vi var ganske tæt på, tror jeg, men vi mistede som nævnt grebet om tingene, idet vi lagde for meget i hænderne på nogle metalmusisk set inkompetente mennesker. Men vi lå da på BoogieListen nogle uger, spillede nogle festivaler og var i de kulørte blade. Vi fik med andre ord vores 15 minutters berømmelse. Bare ærgerligt, det ikke blev til mere.

Var det ubetinget en god ting at vinde Starfighters for Stomped og
siden hen få vist video på fx BoogieListen, som du selv lige nævnte - metalpublikummet kan jo være ret  konservativt og notorisk imod "nye" måder at slå igennem på?

- Nej, det var som sagt overhovedet ikke. Eller jo, hvis vi havde taget den kvarte million, vi vandt, og gået vores egne veje, så havde det nok gået meget godt, men vi valgte i stedet at lade et korps af mennesker formøble pengene for os.

Tror du, at Stomped ville have levet længere, hvis I ikke havde vundet konkurrence og det hele ikke var gået så stærkt med berømmelsen lige pludselig?


- Den er svær, men det havde vi formentlig. Eller...det er jo ikke til at sige. Hvis det ikke var Starfighters, der tog livet af os, så havde det været noget andet. Jeg skal passe på med at sætte det hele alt for sort/hvidt op, for selvfølgelig havde vores del af skylden, for at det ikke lykkedes at dominere verden.

- Selvfølgelig var der nogle gode mennesker blandt sjakalerne (som egentlig også var flinke nok), men vi var unge og stolede på de forkerte mennesker. Lesson learned!

Ser du stadig nogle af de andre fra bandet?

- Ja, det gør jeg. Jeg deler øvelokale med Lennart og Christoffer, der spiller sammen i Angrified, og så skriver jeg jævnligt med Stefan, der nu bor i Australien. Dan har jeg desværre ikke noget som helst til siden bruddet.

OG SÅ VAR DER DEN OM KAARE NORGE…

Er der en historie, som du tænker tilbage på med et "vi har sgu været nogle crazy motherfuckers" og et smørret smil på læben?

- Haha! Ja, der er mange, for vi var sgu nogle festaber dengang (eller de andre var, jeg var bare en lille knægt). Jeg mindes især en, hvor vi formiddagen efter, vi har vundet Starfighters, skal spille på en af Bøgescenerne: vi kan ikke finde Dan, som vi havde efterladt i backstagebaren. Vi finder ham, vist nok skide fuld og på rulleskøjter i et vagttårn beregnet til campingvagter, og han kan ikke sige andet end "Kaare Norge" med den hæseste stemme.

- Det viser sig så, at Dan har været oppe at toppes med Kaare Norge i baren i løbet af natten og har stukket ham en flad.

Hvad gjorde I for at sprede budskabet om jeres band - hhv. før og
efter I fik kontrakt?

- Vi brugte rigtig meget energi på vores fans og vores street team; Stomped Guerilla Army (nogen har stadig trøjen, vi fik lavet til hærens medlemmer) og fik dem involveret i projektet. Og så var vi interessante blot i kraft af vores stil. Nu-metal var jo meget oppe i tiden dengang, så pladeselskaber og metalfans var meget opmærksomme på at finde en dansk pendant til Korn, Limp Bizkit, Linkin Park, og hvem har vi. Og vi var - uden at prale - et godt bud.

- Vi spillede godt live og lavede udmærkede numre, så det gik meget af sig selv. Ikke dermed sagt, at vi ikke knoklede med at gøre os interessante overfor flest mulig, for det gjorde vi bestemt.

Har nogle af jer stadig har med musik at gøre?

- Jeg ved af gode grunde ikke, om Dan stadig spiller, men Christoffer og Lennart spiller som sagt i Angrified, og Stefan har gang i sit soloprojekt Killburn, hvor jeg har lovet at synge et par numre.

Er du stadig et rigtigt "metal-head"?

- Det kan du tro. Jeg spiller i HateSphere og Numbnuts og kan ikke forestille mig et liv uden metalmusik.

Læs også:
Introduktion til ”Hvor blev de af?”-artiklerne
...og om de andre interviewede bands i artikelserien:
Detest, Beyond Serenity, Frozen Sun, Cyanotic, Autumn Leaves, Geronimo, Infernal Torment, Withering Surface, Sacrificial, Timeless Hall, Maceration, Blazing Eternity, Unleashed Power, Grope, Gigandhi, Morbid Vision, og Urkraft.


Tjek Stomped ud i videon til 'Cutting Through' herunder: