Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hvor blev Unleashed Power af?

Populær
Updated
Hvor blev Unleashed Power af?
Hvor blev Unleashed Power af?
Hvor blev Unleashed Power af?
Hvor blev Unleashed Power af?
Hvor blev Unleashed Power af?

Så er der atter nyt i "Hvor blev de af"-serien og denne gang er det dansk/amerikanske Unleashed Power, som fortæller lidt om drømme og satsninger, der desværre ikke gav 100 % udbytte.

Dato
19-03-2011
Genre
Fotograf
(fra bandets website)

Unleashed Power fik nok aldrig den opmærksomhed, som bandet fortjente, men har man aldrig hørt om bandet og har en forkærlighed for thrash metal, så bør man tjekke det ud. Devilution fangede bandboss Ken Jacobsen, der trods sit danske navn har boet mest i USA, hvor han også stadig befinder sig.

Hvordan blev bandet dannet?

Jeg startede bandet med det udgangspunkt, at vi skulle lave en plade, uanset om vi havde en kontrakt eller ej. Jeg havde moderat succes med mit foregående band Dark Mission, hvor vi havde indspillet et par demoer. Der tændte ilden og efter et år i Los Angeles i 80'erne, vendte jeg tilbage til Danmark og var meget tændt på at få min karriere til det næste plan.

Jeg fik kontakt til Flemming Rasmussen i Sweet Silence, og han gik med til at co-producere pladen 'Unleashed Power' med mig. Flemming Larsen, John Mathiasen og Thomas Rytter var med på det projekt. Selv syntes jeg, at pladen var af moderat kvalitet, så et halvt år efter lavede vi en weekend-demo hos El-Sound i Valby med tre nye numre. Den demo var rigtig rå og bare fed. Efter længere forhandlinger uden konklusion, hvor rytmesektionen forlod bandet, var jeg nødsaget til at prøve noget nyt. Derfor tog jeg til USA (jeg mødte i øvrigt min kone i New York i forbindelse med forhandlingerne).

Efter lidt tid der, mødte jeg en fed trommeslager i Ed Owen og Unleashed Power var født, officielt. John Mathiasen (vokal) var også med på debutpladen 'Quintet of Spheres', efter havde afprøvet en del sangere. Joe Karavis var sangeren på demoerne, men musikalsk var det ikke lige hvad jeg havde i tankerne. Derefter ville jeg i en mere heavy retning, hvilket John syntes var for meget for hans stemme, så Brian Chaffee trådte ind i billedet og gjorde jobbet færdigt.

Ed Owen besluttede sig for at sige sin musikkarriere op definitivt, men jeg havde forbindelse til en tysk trommeslager, der kunne indspille den næste plade. 'Mindfailure' og halvdelen af 'Absorbed' er indspillet samtidig. Desværre er det svært at holde på folk, specielt, når alle ressourcerne bliver lagt i produktionerne.

Hvor mange udgivelser nåede I?

De udgivelser der har Unleashed Power, eller U.P. på coveret er 'Quintet of Spheres', 'Mindfailure' og 'Absorbed'.

Demoerne hed 'Blindfolded' og 'Quintet of Spheres', og før bandet officielt blev kaldt Unleashed Power, løb det under navnet Avalon, som havde to indspilninger – 'Unleashed Power' og 'Forgotten Realms'.

Hvad var den største oplevelse med Unleashed Power?

Det var tiden i studierne: Feedback, Sweet Silence, Masterdisk osv. Jeg fandt i den proces ud af, hvor meget jeg er en "studio rat".


AT STÅ SAMMEN ALENE

Hvorfor gik bandet i opløsning?

Realiteten var, at det var mit band fra starten, selvom der var mange kompromisser med bandmedlemmerne. Men det var altid på mine skuldre. I øjeblikket er det svært at retfærdiggøre mere bandarbejde, når min tid bliver brugt på anden musik.

Hvor tæt har I været på at blive et af de helt store navne, hvis du selv skal sige det?

Hvem ved det? Det er svært at sige. Det er mere vigtigt at tænke på, hvad udfordringen var, og hvad det kunstneriske perspektiv var. Der er ingen tvivl om, at den måde tingene blev gjort på var en forløber for, hvordan principperne er i musikbranchen nu. Nu til dags, er der (nærmest) ingen pladeselskaber, og det er normalt at indspille, producere og  udgive sine sange selv. Men dengang var det usædvanligt og temmelig dyrt at "gøre-det-selv".

Med både rødder i Danmark og USA: tror du, at Unleashed Power ville have opnået mere eller mindre, hvis det havde holdt sin base i Danmark?

Igen er det svært at sige. At bryde igennem i USA var absolut ikke nemt uden at have megaressourcer. Tyskland var mere interesseret i os end nogen andre steder på jorden.

Er du tilfreds med Unleashed Powers eftermæle - I har blandt flere folk status af at være et fedt band, der ikke fik den opmærksomhed, I fortjente?

Det er rigtigt, men når man selv skal lave marketing for bandet på et internationalt plan samt producere sine plader, så er der grænser for, hvor effektiv man kan være. Jeg tror jeg holdt op med at tælle, hvor mange promo CD'er vi sendte ud efter de første 1000-1500. Som sagt er det dyrt, og tidskrævende. Men, nej, jeg er ikke tilfreds; jeg har stadig gæld, der skal betales, og der var ikke nok døre, der blev åbnet.

Ser du stadig nogle af dem, der har været med i bandet?

Jeg snakker stadig med alle sangerne, der har været involveret. Men det er op til mig, om jeg igen vil lave noget under 'Unleashed Power'-navnet.

Er der en historie, som du tænker tilbage på med et "vi var sgu nogle crazy motherfuckers" med et smørret smil på læben?

Da vi lavede 'Mindfailure'-skiven, blev trommerne indspillet i en bunker fra anden verdenskrig. Den sidste dag fik vi en opringning, om at der var fundet en ½-tons bombe fra krigen, og den skulle flyttes, så hele Gelchenkirchen blev evakueret. Jeg tænkte "er man ikke sikker i en bunker?"

Hvordan var det at være en del af metalmiljøet i halvfemserne?

Det sværeste for mig var, at det ikke drejede sig om at være en god musiker, men om hvor deprimeret man kunne være. Jeg var altid indstillet på at være original og en god musiker, og jeg kunne absolut ikke gå med på grunge- eller dødsmetalvognen. Det er kedelig musik for mig. Thrash fik af en eller anden grund et dårligt ry, selvom vi var musikerne, som gad øve os på vores instrumenter.

Har nogle af jer stadig har med musik at gøre?

Ja, jeg er fuldtidskomponist med fokus på TV, film og videospil. Jeg skriver mange trailers i øjeblikket (hør eksempler på Kens arbejde her). Jeg har mit eget studie, og jeg fik en kompositionsuddannelse fra et konservatorium i New York. Jeg tror, John Mathiasen arbejder for et musikteater i Holbæk. Jeg har for nyligt hørt en demo fra Brian Chaffee, og Jörg Michael er jo i Stratovarius. Endelig er Len Jarrel (sanger) i et band, der hedder Alias.

Læs også:
Introduktion til ”Hvor blev de af?”-artiklerne
...og om de andre interviewede bands i artikelserien:
Detest, Beyond Serenity, Frozen Sun, Cyanotic, Autumn Leaves, Geronimo, Infernal Torment, Withering Surface, Sacrificial, Timeless Hall, Maceration, Blazing Eternity, Unleashed Power, Grope, Gigandhi, Morbid Vision, Urkraft og Stomped.

Tjek den lange 'Gateways to Deadly Sins' fra Mindfailure-skiven ud herunder eller fang flere sange på myspace: