Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hvor blev Geronimo af?

Populær
Updated
Hvor blev Geronimo af?
Hvor blev Geronimo af?
Hvor blev Geronimo af?
Hvor blev Geronimo af?
Hvor blev Geronimo af?

Devilution fangede Jonny Hefty til at kaste lys over Aalborgs metalstolthed i årene ’88-’96: Geronimo.

Kunstner
Dato
09-02-2010
Trackliste
Fotos venligst udleveret
af Jonny Hefty.

1. Geronimo anno 1992
2. Geronimo anno 1989
3. Bagside af EP-cover '95
4. Cover til EP'en
5. Demo-cover: A Journey to
Oblivion
Fotograf
diverse

Det lykkedes at fange Jakob ”Øhmz” Ørom aka Jonny Hefty i en travl kalender pakket med hiphop og rap – det imponerende cv finder du på hans hjemmeside her. Men hr. Hefty var også sanger i G-Mo, navnet som Geronimo også gik under, i årene ’89 til ´96.

Det hele foregår i et levende sprog, der nærmest kaster håndtegn på læseren, og der er interessant stof om et alsidigt band, som nåede at tælle medlemmer som Per M. Jensen (ex-Invocator, The Haunted) og Kral (ex-Mercenary).


Hvordan blev bandet dannet?


- Geronimo blev startet som et ’fast ass hardcore band’ i ’88 af brødrene Torkild og Martin Thellefsen, Pedes Rasmussen og Per M. Jensen, som alle boede i den lille skod-by Gistrup udenfor Aalborg. Jeg kom med året efter, som ekstra sanger. Hen ad vejen skiftede vi til ’døjsmetal’, dark metal og rap-metal. Det sjoveste af det hele er, at samtlige bandmedlemmer blev udskiftet igennem årene, og da G-MO stoppede i 1996, var det 5 helt andre dudes, der udgjorde bandet og havde fået en pladekontrakt.


Hvor mange udgivelser nåede I at lægge navn til?


- ”McKay’s Dossier” (demo 1988), ”A Couple of Words for You” (demo 1989), ”A Journey to Oblivion” (demo 1992), ”Noise in the Hood” (promo 1993) og kronen på værket ”Peace to the Chief” (Trechoma, 1994). Derudover var vi med på ”Fuck You We’re From Denmark Vol. 1”, verdens første punk-rap kompilation ”Delete the Elite” og et par andre kompilationer.


Hvad var din største oplevelse med bandet?


- Det var vel at se det gro igennem årene i takt med garnet og metalscenen. At få pladekontrakt, fans, fisse og fri hash og at komme på tour i en bus fyldt med skæve fætre og fulde bangers. Vi var også på en mini-tour i Holland med Maceration i en baldret bus, det gjorde også et stort indtryk på en ung ’mayn’.


Hvad betød det for bandet at være med på ”Fuck You Were From Denmark”-kompilationen?


- Det gav os da et navn i den spirende undergrund og var med til at sætte Aalborg på metal-landkortet fra starten. Vi var da pænt stolte af at udkomme på cd. For mig personligt betød det, at jeg blev nødt til at købe min første cd-spiller, så jeg kunne høre cd’en, haha. For det var den første cd, jeg var med på. Det var sgu big time dengang, både at være i studiet og udkomme på cd.

Vi indspillede den i Delta Studierne i Tyskland, det var sgu en ”tjumset” tur. Har sgu stadig ”Fuck You...” i samlingen, men må nok indrømme det er en 10-15 år siden jeg har hørt den. Man burde finde den frem igen, bare for at grine af bandbillederne... og bange til ’Bastards Will Pay’ (Geronimos bidrag på nævnte skive- red.). Muhahahaha.


Hvorfor gik I i opløsning?

- Det var noget med én der kom i fængsel, én der kom på den lukkede, én der blev gift, én der blev klippet og en der ga’ en anden én på skallen - og således stoppede G-MO (på toppen) i 1996.


Hvor tæt var I på at ’breake’, hvis du selv skal sige det?


- Ik’ særlig tæt. Jeg ser os mere som et lidt kult-agtigt undergrundsband, der breakede big time i Nordjylland, ga’ nogle legendariske koncerter og stadig kan gi’ nogle gamle bangere et fraværende blik og et smil på læben - men vi var aldrig tæt på penge, airplay, major labels eller forsiden af NRG Mag, haha...


Ser I eks-bandmedlemmer stadig hinanden?


- Nah, ærlig talt ik’ så meget. Vi er gået lidt i forskellige retninger – rapper, vicevært, litteraturprofessor, trommeslager. Morten og Jesper spiller stadig sammen. Niels og Kral sælger musikudstyr. Vi blev dog gendannet for en enkelt aften i 2002, til Aalborg Metal Festival, siden har vi ikke været samlet.


Er der en historie, som du tænker tilbage på med et ”vi var sgu nogle crazy motherfuckers” og et smørret smil på læben?


- I perioden 1993-94 boede jeg i dødsmetal-kollektivet ”Morgengrim” med min makker Biffer, som jeg havde Blood Booking sammen med. Vi stod for stort set alle metalarrangementer i Dobbelt A fra 1990-96. Der var splatter- og metalplakater fra gulv til loft, en kødøkse hakket ned i stuebordet.

Der groede ”tjums” i vindueskarmen, og Type O Negative buldrede ud af højtalerne. Der var altid et eller andet band, der sov den ud. Der blev røget bong og knaldet damer og spist svampe og hørt ”hævy” og... ’daym’, vi var sgu nogle ’crazy muthafuckerz’.


Har I stadig hver især med musik at gøre?


- Per M. Jensen spiller i svensker-bandet The Haunted, Jesper M. Jensen og Morten Sørensen spiller i prog-metal-bandet Anubis Gate og Niels Hyttel spiller i Bullet Train Blast. Selv laver jeg rap-musik under navnet Jonny Hefty og har blandt andet haft Morten Gilsted (ex-Illdisposed) med ude live og høvle noget døds-spade henover mine beats. Jeg headbanger også stadig lidt på scenen, selvom det er rap, jeg laver, og sampler lidt spade i ny og næ - så lidt metal er der da stadig i blodet. Tjek i øvrigt min Rap’n’Roll video (se den længere nede i artiklen).NAKKEGARNET REAGERER STADIG PÅ SLAYER


Hvordan var det at være en del af metalmiljøet dengang?

- Alting var ”maaajet” federe i gamle dage. Dengang sendte vi sgu vores flyers og demoer med posten til folk i Chile, Norge, USA og hvor de ellers gad at høre på os. Dengang tog vi tit fra Aalborg til Århus og Esbjerg for at høre død og hænge ud. I dag sidder folk hjemme bag computeren og gokker.


Er du stadig et rigtigt ”metal-head”?

- Tjah, ik’ specielt sår’n. Lever af at lave dansk rap og har 10 års jubilæum som Jonny Hefty i år og er redaktør på Danmarks gratis hiphop-blad DUBCNN Magazine, så jeg er nok mere et hiphop-head efterhånden. Men hvis du hælder et par bajere på mig og fyrer op for noget go’ gammel Slayer, Autopsy eller Obituary og sår’n nå’et, så skal nakkegarnet nok komme i aktion.


Hør G-MO klassikere som ”Noise in the Hood”, ”Dogtown” og ”Bastards Will Pay” på Geronimos myspace-side.

Læs også:
Introduktion til ”Hvor blev de af?”-artiklerne
...og om de andre interviewede bands i artikelserien:
Detest, Beyond Serenity, Frozen Sun, Cyanotic, Autumn Leaves, Infernal Torment, Withering Surface, Sacrificial, Timeless Hall, Maceration, Blazing Eternity, Unleashed Power, Grope, Gigandhi, Morbid Vision, Urkraft og Stomped.