Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Creme de la Deftones

Populær
Updated
Creme de la Deftones
Creme de la Deftones
Creme de la Deftones
Creme de la Deftones

Mens bassist Chi Cheng fortsat ligger i koma, forlænger Copenhell-aktuelle Deftones karrieren med et forsigtigt men kompetent udspil, der lidt for ofte giver indtrykket af ét skridt frem og to tilbage.

Kunstner
Titel
Diamond Eyes
Dato
03-05-2010
Label
Distributør
Genre
Trackliste
1. Diamond Eyes
2. Royal
3. CMND/CTRL
4. You've Seen The Butcher
5. Beauty School
6. Prince
7. Rocket Skates
8. Sextape
9. Risk
10. 976-EVIL
11. This Place Is Death
Karakter
3

Da nu metal-bølgen toppede i slutningen af 1990’erne, udmærkede Californiens Deftones sig som et af de mere modne foretagender inden for genren. Gruppens første plade ’Adrenaline’ fra 1995 var relativt lige-ud-ad-landevejen hård og groovy rock i kølvandet på Korns gennembrud, men allerede fra efterfølgende ’Around the Fur’ (1997) skete der ting og sager, da især frontmand Chino Moreno lod sin Robert Smith-fascination slippe helt løs.

Og så peakede Deftones i 2000, dér for ti år siden med pladen ’White Pony’, der på én gang var tro mod kvartettens rå udgangspunkt, men som med tilføjelsen af den elektroniske musiker Frank Delgado drejede Moreno og co. i en mere eksperimenterende og uomtvisteligt interessant retning.

Desværre har Deftones aldrig siden været i nærheden af ’White Pony’-niveauet. Først kom den inferiøre, selvbetitlede plade og i 2006 den overproducerede ’Saturday Night Wrist’, der dog var en kompetent hyldest til d’herrers musikalske arv. Dét er næsten fire år siden, men Deftones var også ude for en tragedie i slutningen af 2008, da bassist Chi Cheng røg i koma efter en bilulykke. Netop idet der blev gjort klar til at udsende det sjette album, ’Eros’, i øvrigt.

De resterende bandmedlemmer brugte en rum tid i tænkeboksen, og besluttede sig - mens Cheng stadig lå i koma (hvilket han stadig gør) - sig for at skrinlægge ’Eros’, rekruttere en afløsende bassist og indspille en helt ny plade.

Guf for fans

Resultatet ’Diamond Eyes’ udsendes nu op til sommerens turnéplaner - der, som bekendt, også bringer d’herrer forbi Copenhell – og her er tale om en lidt blandet fornøjelse; på den ene side er det creme de la Deftones, på den anden side er denne plade, sammen med ’Deftones’, den mest forsigtige og forudsigelige, som Sacramento-rødderne nogensinde har lagt navn til.

I forlængelse af ’Saturday Night Wrist’, der prøvede på det samme, lyder ’Diamond Eyes’ som et lidt for forhastet forsøg på at opsummere Deftones’ karriere hidtil uden at fornærme hverken fans eller Chi Cheng – og den mission er lykkedes.

’Prince er eksempelvis ganske en direkte omskrivning af ’RX Queen’, ’CMND/CTRL’ og ’Rocket Skates’ peger tilbage i retning af ’Elite’, mens titelnummeret og ’You’ve Seen the Butcher’ kunne have hørt hjemme på ’Adrenaline’ osv. osv. Og så har Deftones i øvrigt aldrig lydt så meget som The Cure, som det er tilfældet i ’Beauty School’ og særligt ’Sextape’.

Så hvis man er rede på - og fuldt ud tilfreds med - at slubre mere af det samme i sig, så vil ’Diamond Eyes’ være at regne blandt de allerbedste værker fra Deftones’ hænder.

I denne lytters øren lyder det dog allermest som ét skridt frem og to tilbage, mens vi venter på, at Chi vågner igen, og ’Eros’ kan se dagens lys.

Se videoen til pladens titelnummer her: