Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde 2017: Guide til lørdagen

Populær
Updated
Roskilde 2017: Guide til lørdagen

Roskildes sidstedag er også den tungeste og mest metalliske. Bliv vækket af Pig Destroyer og bliv blæst igennem af Full of Hell og Trap Them, inden Neurosis skruer ned for tempoet og Anthrax skruer op igen, før Oranssi Pazuzu udfordrer dig.

PIG DESTROYER – Pavilion, kl. 12.15

Fordi: Amerikansk grindcore går aldrig af mode. Det bliver næppe mere radiofjendsk, end når Pig Destroyer tænder for anlægget på Pavilion og blæser sig gennem deres efterhånden ganske fyldige bagkatalog. Pig Destroyer har udgivet i alt fem plader og et hav af singler og splits. Det er grindcore, som det skal være ifølge Scott Hull, der genremæssigt har været vidt omkring. Deres seneste plade ’Book Burner’ er helt tilbage fra 2012, men i 2014 udsendte de singlen ’Mass & Volume’. Forvent fuld smadder.

For: Fans af Agoraphobic Nosebleed, Anal Cunt, Insect Warfare og Nasum.

Pensum: ‘Prowler in the Yard’, ‘Phantom Limb’, ‘Terrifyer’ og ‘Book Burner’.KELLERMENSCH – Arena, kl. 16.00

Fordi: Doomy, gloomy rock også har et dansk håb med masser på hjerte. Esbjergenserne startede egentlig som Brudevalsen, men skiftede navn omkring 2006 og har sidenhen både spillet på RFs upcoming-scene i 2009 og åbnet Orange Scene i 2012. Kellermensch bevæger sig i indierock-zonen med mørke teksturer og temporære metalliske afstikkere og har derudover en stærk liveintensitet, især personificeret via forsanger Sebastian Wolffs nærmest maniske indlevelse. Indtil videre har kældermennesket to album på samvittigheden. Seneste outing 'Goliath' fra i år og førstesinglen 'Bad Sign' har fostret en mindre P3-hype. Den selvbetitlede debut fra 2009 har dog mere af den vildskab, som kommer til udtryk live, og er især anbefalelsesværdig for jer læsere med en stærkere tilbøjelighed til det mere dystre og post-metalliske.

For: Fans af alt mørk rock og metal fra Nick Cave og Arcade Fire til Deftones og Neurosis.

Pensum: 'Kellermensch' og 'Goliath'.FULL OF HELL – Pavilion, kl. 16.15

Fordi: Det dyriske firkløver fra USA sidste år gav Roadburn et nyt røvhul, da de leverede en hårdtslående knytnæve af en koncert. Og fordi vi selvfølgelig satser på at blive slået ud på ny også under bandets koncert på Roskilde Festival! Tager man udgangspunkt i de forskellige artister, som Full of Hell siden dannelsen i 2009 har udgivet splits sammen med, danner der sig egentlig et ganske sigende billede af bandets hårdtslående lyd: Som en blanding af Merzbows ørevoldtægter, hvor støjen bruges som et avantgardistisk våben, blandet med det mere moshpitprimitive, som vi kender det hos eksempelvis Nails, tilføjet elementer af både frenetisk elektronisk noise a la The Body og ikke mindst et vredt skud hardcore og punk tilsat aggressive lussinger af både black, død og sludge. Lyder det overrumplende? Jamen, så er det sikkert, fordi det også er det. Kurt Ballou fra Converge står bag produktionen på bandets tredje fuldlængde, dette års ’Trumpeting Ecstacy’, hvilket bør give de indforståede en klarere idé om præcis hvilken form for arrigskab, man skal forberede sig på. Devilution anbefaler tandbeskytter og knojern som følgesvende.

For: Fans af folk, der skal vise Roskilde, den lille popfestival, hvor skabet skal stå!

Pensum: ’Live at Roadburn 2016’.TRAP THEM – Pavilion, kl. 18.15

Fordi: Det amerikanske band leverede en sprudlende koncert på Copenhell i 2014, og forhåbentlig får de sat lige så meget ild til Pavilion-scenen på Roskilde. Siden Trap Them gæstede Copenhell, har grind/crust/hardcore-bandet udgivet endnu en plade, ‘Crown Feral’ (2016). Med det og de fire andre plader i bagagen er der rigeligt med materiale til at flå publikum fra hinanden. Trap Them er dannet i 2001 og har taget navnet fra noget så eksotisk som Joe D’Amatos sexploitation-kannibalfilm ‘Trap Them And Kill Them’ fra 1977. Der er nu ikke meget teatralsk over bandets musik, der finder tydelig inspiration fra så forskellige bands som Black Flag, Entombed og Swans. Det eksperimentelle blandes med hardcore-elementer i et metallisk univers. Til sammen skaber det en smeltedigel af energi der kendetegner bandets live-optrædender.

For: Fans af grind-, crust- og hardcore. All Pigs Must Die, Converge og Nails.

Pensum: ‘Seizures in Barren Praise’, ‘Darker Handcraft’ og ‘Crown Feral’.NEUROSIS – Arena, kl. 20.00

Fordi: Neurosis er det mest originale metalnavn på årets festivalplakat og vil sandsynligvis være hovednavnet for mange. Med et overvejende fast line-up og med Scott Kelly og Steve Von Till som bandets to misantropiske undergrundsmaskotter, har Neurosis i nu over tredive år sat deres egne grænseudvidende standarder for, hvordan metalmusik også kan lyde. Egentlig er der vel få fusionsmetalbands, der som Neurosis formår at inkorporere adskillige afarter fra hovedsageligt, men ikke udelukkende metalgenren, og som samtidig forstår at finde frem til så eneherskende trodsigt et udtryk som det, Neurosis på elleve fuldlængder gennem årene er disket op med. Det var muligvis ikke nogen specielt god koncert, de gav på Roskilde i 2009 ligeledes på Arena, hvor dagslyset bed bandet i røven, men det var det til gengæld under deres seneste koncert i Danmark i Den Grå Hal i 2013. Også på Roskilde i år får Neurosis’ mørkemandsmusik dagslyset at kæmpe imod, men med bandets seneste studieplade ’Fires Within Fires’ i ryggen (der i øvrigt er en tand bedre, end Devilutions skribent påstår i sin anmeldelse) har Neurosis ikke blot ancienniteten men også det stærkere skyts på deres side.

For: Fans af Amebix, Black Flag, Melvins, Swans og Corrections House.

Pensum: 'Souls at Zero’, ’Through Silver In Blood’ og ’Times of Grace’.ANTHRAX – Arena, kl. 21.15

Fordi: Anthrax er det eneste reelle thrash-band, der er at finde på Roskilde Festival i år. For en festival, der gennem årene har huset ikoniske koncerter med både Slayer, Metallica, Kreator m.fl., så er det i år Anthrax, der skal bære banneret for en af de mest populære subgenrer overhovedet i metal. Anthrax er blandt ’The Big 4’, der udover Anthrax består af Metallica, Slayer og Megadeth. Anthrax var dem, der gav Metallica husly, da de blot var nogle bebumsede teenagere uden hverken udstyr eller bopæl. Op gennem halvfemserne udsendte de nogle populære plader som ’Persistence of Time’ og ’Sound of White Noise’. Debuten ’Fistful of Metal’ og ’Among the Living’ er også klassikere for genrens fans. Siden 2013 har bandet været sammen med den oprindelige forsanger Joey Belladonna, og sidste år udgav de bandets 11. plade ’For All Kings’, som de stadig turnerer med. I den seneste periode har de været i Danmark nærmest årligt, hvilket bl.a. har bragt dem forbi Copenhell et par gange, senest Amager Bio i marts måned, hvor de fremførte hele ’Among the Living’.

For: Fans af Metallica, Slayer, Megadeth og Kreator.

Pensum: ‘Fistful of Metal’, ‘Among the Living’, ‘For All Kings’.PH/MR PETER HAYDEN BAND – Gloria, kl. 22.30

Fordi: Der sker rigtig gode sager i Finland, i særdeleshed i Tampere. Bandet Peter Hayden– nu nedkogt til blot initialerne PH – er ikke lette at putte i en kasse. På den ene side lyder de i retning af en tonstung rendegraver, der flytter på jord. På den anden side er den sfæriske og dronede tråd tilsat et kosmisk islæt, der gør en koncertoplevelse med finnerne til en svært trippet og psykedelisk størrelse. Her er tale om musik, der i meget høj grad dyrker det redundante. Komplementer eventuelt koncerten med en jazz-cigaret, og luk øjnene for en stund. Vi er alligevel et godt stykke henne ad lørdagen, så dine sociale egenskaber er ved at være temmelig afstumpede. Seneste udgivelse ’Eternal Hayden’ gav vi god medfart, der er en kende mere lyttervenlig og dermed adskille sig en smule fra bandets tre foregående udspil.

For: Fans af Swans, Dark Buddha Rising, Neurosis, Electric Moon og lyttere, der godt kan lide metal, der vægter det eksperimenterende, psykedeliske og dronede.

Pensum: ’Born A Trip’, ’Eternal Hayden’.ORANSSI PAZUZU – Gloria, kl. 23.45

Fordi: Som bøffen i den finske showcase-sandwich, der udspiller sig på Gloria-scenen sent lørdag aften, finder vi Oranssi Pazuzu. Selvom det måske lyder som noget af en prøvelse med tre eksperimenterende finske bands i forlængelse af hinanden, men tag ikke fejl: Oranssi Pazuzu (der betyder ”orange dæmon” på finsk) er om noget et af disse års mest spændende og fremsynede metalbands. Gruppens fjerde album ’Värähtelijä’ var med en eksperimenterende blanding af alt fra krautrock, psych rock, doom metal, prog rock og black metal ikke bare blandt sidste års mest visionære metalplader, men også blandt de absolut bedste. Koncerten på Roskilde Festival bliver desuden den blot tredje koncert her til lands for bandet. I 2014 gæstede de Heavy Days in Doomtown, og sidste år brillerede de på en hverdagsaften på KB18, hvor især deres nye materiale stak ud. Det kan derfor blive i Glorias mørke, at en af årets største metaloplevelser udfolder sig: For i Oranssi Pazuzus voluminøse space black metal ved man ikke nødvendigvis, hvad man går ind til, men man ved, det bliver stort og berigende.

For: Fans af Deathspell Omega, Aluk Todolo og Pink Floyd.

Pensum: 'Valonielu' og 'Värähtelijä'.BABY WOODROSE – Avalon, kl. 00.00

Fordi: Det vel efterhånden kun er Binzer-brødrene og Stig Pedersen, der har spillet på Roskilde Festival flere gange end Uffe Lorenzen. Den karismatiske frontmand i Baby Woodrose besøger i år festivalen for tiende gang. De seneste to besøg har været med Spids Nøgenhat – det underligste folkekære orkester Danmark nogensinde har haft – men i år lægger han vejen forbi med hårdtslående Baby Woodrose, som besøgte Roskilde sidste gang i 2004, hvor de lukkede Orange. Det er ikke én dag for tidligt at byde dem velkommen på ny! Da vi sidste år skrev rosende om bandets syvende studiealbum, ’Freedom’, sluttede vi anmeldelsen af med følgende ord: ”At der imidlertid (bør) indtræffe et "Baby Woodrose-fænomen" lige om hjørnet, er 'Freedom' et melodiøst imødekommende og farverigt bevis på”. Kort sagt, det er nu, det bør være! Er der noget, Baby Woodrose kan finde ud af, er det at levere skarptskåret psychrock med wall of sound-pedalen trådt helt i bund. Det beviste de blandt andet under Heavy Days In Doon Town i 2014, og noget siger os, at de kommer til at bevise det igen, når de natten mellem lørdag og søndag giver røget midnatsmesse på Avalon.

For: Fans af Monster Magnet, Roky Erickson, Spids Nøgenhat.

Pensum: ’Blows Your Mind’, ’Dropout!’, ’Third Eye Surgery’.ATOMIKYLÄ – Gloria, kl. 01.15

Fordi: Den sidste aktør i det finske Gloria-gruppeknald er en finurlig bastard. Halvdelen af Atomikylä – der vel på godt dansk kan oversættes til noget i retning af atomlandsby – er fra Oranssi Pazuzu, mens den anden del stammer fra Dark Buddha Rising, der selv gæstede Roskilde i 2014. Ligesom med førnævnte finske PH nærmer vi os en dronet metalstil tilsat et stærkt psykedelisk og trippet islæt. Men modsat PH, der momentvis har nogle spacy og kosmiske elementer, er Atomikylä funderet i en mere mørk og naturlig lyd, der har en kraftig tyngde og bund under sig. Her fastholder tunge kaskader af effektfulde spader dig til jorden, så det sandsynligvis bliver svært at trække benene hen over festivalpladsen bagefter.

Sidst gæstede kvartetten KB18, hvor de belejligt kunne være opvarmning for medlemmernes primære bands.  Selvom koncerten den aften i oktober kke var på højde med hverken Dark Buddha Rising eller Oranssi Pazuzu, stod Atomikylä bestemt ikke i skyggen af far eller mor. De har deres egen tilgang til den langsomme og tunge del af metallen og er mest af alt deres egne, som man også til Atomikyläs Roadburn-koncert i 2016.

For: Fans af Dark Buddha Rising, Oranssi Pazuzu og Bong.

Pensum: ’Erkale’, ’Kerälly’.SORT SOL – Arena, kl. 02.00

Fordi: Sort Sol har netop afbrudt hele 16 års pladepause med albummet 'Stor langsom stjerne', der har en forbindelse til metallen, idet Sunn O)))s Stephen O'Malley medvirker på albummet, og det er produceret af Randall Dunn, som også har stået bag flere af O'Malleys bands værker. I år lukker danskerne Roskilde Festival fra Arena-scenen, hvor de har fået mulighed for at spille så længe, de vil. Koncerten er slået op som en "special event", hvor bandet vil have flere gæster med på scenen (rygtemøllen siger, at Myrkur kunne være en af dem). Vi anbefaler kort sagt, at man holder ud. Uanset hvor skidt kroppen måtte have det på dette tidspunkt ...

For: Fans af Nick Cave, Leonard Cohen, Swans.

Pensum: 'Stor langsom stjerne', 'Everything That Rises... Must Converge!', 'Flow My Firetear', 'Glamourpuss'.