Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AMF'23: Lørdagens lynudskiftninger

Populær
Updated
AtTheGates1200_72A2319
Illdisposed1200_72A2231
Saturnus1200_72A1973
Hatesphere1200_72A1620
TheArcaneOrder1200_72A1414
Lifesick1200_72A1319
Endarken1200_72A1082
Kollapse1200_72A0839

Med få timers reaktionstid fik Aalborg Metal Festival hentet nyt band ind, mens At the Gates og Illdisposed levede op til forventningerne!

Kunstner
Titel
+ Illdisposed + Saturnus + Hatesphere + The Arcane Order + Lifesick + Endarken + Kollapse
Dato
04-11-2023
Trackliste
At the Gates:

1. Spectre of Extinction
2. Slaughter of the Soul
3. At War With Reality
4. To Drink From the Night Itself
5. Under a Serpent Sun
6. Death and the Labyrinth
7. Raped by the Light of Christ
8. Suicide Nation
9. Heroes and Tombs
10. Nausea
11. The Book of Sand (The Abomination)
12. The Mirror Black
13. Blinded By Fear

14. The Night Eternal
Koncertarrangør
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Fredagens ændring i programmet havde Aalborg Metal Festival haft et par dage til at reagere på. Lørdag var Hellmaze allerede ankommet, men undervejs måtte forsangeren kapitulere og melde sig syg, hvorefter arrangørerne havde tre timer til at komme op med noget klogt. Adskillige bands blev kontaktet og Kollapse stak armen i vejret og sørgede for, at programmet og tidsplanen ikke kollapsede på Studenterhuset.

Og sikke en start på dagen. Igen er publikum mødt talstærkt frem og støtter Kollapse, de fleste ikke vidste ville spille. Den tunge trio træder med meget kort varsel frem og klarer det ganske udmærket. Kollapse har knap nok fået pakket bilen ud efter en koncert i Sønderborg fredag aften, så de er i kampform, og det kan mærkes. 

Det kan man også med Endarken, der med ny single i form af 'Echoes', der kun har været ude i et par dage, ikke er bange for at traktere Studenterhuset med ny musik. Det bliver også til 'Antidote' fra den nye EP 'Post Mortem', mens Endarken også får spillet en masse numre fra deres debutplade 'The Plague of Truth'.

Den slags gør Lifesick sig ikke i. De har alt for travlt med at spille egne numre og skal igennem hele 12 af dem på 45 minutter, så det er det lange ben foran fra start til slut. De lægger hårdt ud med 'Wolf Amongst Rats', hurtigt videre i 'Misanthropy' og videre i 'Suicide Spell'. Mere travlt har de dog heller ikke end at de kan uddele en hel flok hammere til publikum. Godt nok kun de oppustelige af slagsen, men det må gå. Deres vilde musik opildner til wall of death og sætter gang i en kæmpe moshpit. 

Ud over hammere og høj fart, har Lifesick også en ny sang i 'Rude Awakening' med til Aalborg samt en opsang til politikerne om, at der simpelthen er for langt til byen, hvis 1000Fryd lukker. Ingen kultur uden 1000Fryd er parolen, og publikum virker til at være enige. Lifesick fik for alvor åbnet festen lørdag!

Det kan The Arcane Order så bygge videre på. Hvilket de gør. Med Kim Song Sternkopf i front som en særdeles energisk forsanger, formår de at holde folks fokus med progressiv  og melodisk dødsmetal. Så kan man godt leve med, at resten af bandet er lidt mere stillestående, når Sternkopf bogstavelig talt kommer ud over scenekanten og sørger for, at momentum ikke hives ud af festivalen.

Fuldstændig samme tankegang har Hatesphere, der også lægger hårdt fra land og forsanger Mathias Uldall hopper, danser og brøler sig igennem hele Studenterhuset. Der bliver forlangt headbangning og de spiller bl.a. 'Cutthroat' fra deres seneste plade 'Hatred Reborn', mens der også er plads til masser af sange fra hele bagkataloget. Det hele lukkes fornemt ned med 'Sickness Within' fra 'The Sickness Within'-pladen fra 2005, der er så god, at vi ved 10-års jubilæet gav den en Metaldiktator.

Med sådan en hæsblæsende start på dagen er det dog ikke for meget forlangt, at man lige kan få et lille hvil til lungerne. Det sørger Saturnus, der presset ind mellem Hatesphere og Illdisposed, for. De er godt selv er klar over, at de er et lidt aparte valg til den position, men det er helt perfekt. Saturnus' rolige doom metal er lige akkurat hvad publikum til Aalborg Metal Festival 2023 har brug for. En slags sorbetis til øret, der lige kan rense, ikke så meget smagsløgene på tungen, men fimrehårene i øregangene. Resten af kroppen kan også få et hvil efter en voldsom energiudladning og nu kan batterierne lades op før hovednavnene.

Saturnus hævder, at de ikke er blevet ældre, selv om det er fem år siden, de sidst gæstede Aalborg. Og det er næsten rigtigt. De var på festivalen tilbage i 2018, men der er sket noget med Saturnus siden da. Guitaristerne er blevet skiftet ud, og hedder nu Indee Rehal-Sagoo og Julio Fernandez fra henholdsvis England og Spanien. De gør det ganske udmærket, for koncerten er præcis lige så god som den i 2018. Setlisten er også næsten identisk, dog lige tilføjet et par numre fra den seneste plade 'The Storm Within', og ikke overraskende indleder de koncerten med netop titelnummeret derfra. Klassikere som 'I Long' og 'Christ Goodbye' afslutter den timelange koncert, der ikke var ét minut for lang. Tværtimod kunne de godt have fået 10 minutter mere og presset 'Wind Torn' ind. 

Efter en times doom er det tilbage til dødsmetal, og hvem bedre end husorkesteret Illdisposed? Bo Summer starter med at sige, at det vist nok er 10. gang på festivalen, og vi må erklære os enige med den aarhusianske forsanger i at sige, at det netop er 10. gang, de er på Studenterhuset når der er Aalborg Metal Festival. For de har nemlig været der i 2004, 2008, 2010, 2011, 2014, 2016, 2018 og så hattricket efter corona i 2021, 2022 og nu 2023.

Hvad kan vi sige om Illdisposed, vi ikke allerede har sagt før? Ikke ret meget. De spiller et show, de har gjort så mange gange før. Bo Summer har vittige bemærkninger til såvel publikum, bandkammerater og sig selv. Denne gang er det bassisten, det går ud over, og forsangeren er trods en voksen alder ikke for gammel til at tage en selfie med publikum fra scenekanten. Måske det er det nye, vi kan sige? At Illdisposed følger med tiden og hygger sig på de sociale medier mens koncerten står på.

Denne koncert lægger de ud med 'Psychic Cyclus' og fyrer så allerede 'Submit' af som anden sang, hvorefter 'Dark', 'Weak is Your God' og 'Jeff' afvikles. Salen er proppet, og de får præcis det, de gerne vil have. Illdisposed for fuld udblæsning. Bandet skuffer aldrig og heller ikke denne aften, der således er 10. gang, vi ser dem på Aalborg Metal Festival og der er ikke tal på, hvor mange gange, de ellers har spillet selvstændige koncerter på Studenterhuset. Seneste af den slags var så sent som februar i år. Salen er fyldt til bristepunktet. Selvom det kun er få måneder siden, de var her sidst, så vil folk ikke gå glip af Illdisposed.

Så ofte gæster svenske At the Gates ikke Aalborg. Det er 10 år siden, de stod på Studenterhuset til Aalborg Metal Festival i 2013. Nu er de omsider tilbage. De går lettere forsinket på scenen og er heldigvis i hopla. Det er publikum også. Forsanger Tomas Lindberg spørger om der skal tales svensk eller engelsk fra scenen, og Studenterhuset brøler enstemigt, at det skal være den skandinaviske version. Det bliver det, og det bliver fulgt op af den ene klassiker efter den anden. Der er selvfølgelig en del sange fra mesterværket 'Slaughter of the Soul', men også en håndfuld fra comebackpladen 'At War With Reality' fra 2014 bliver der plads til. Pudsigt nok er der kun plads til én sang fra seneste plade 'The Nightmare of Being' fra 2021, og det er koncertens første nummer 'Spectre of Extinction'.

At the Gates skal måske passe på med ikke at uddø, igen, hvis de hviler for meget på fortidens materiale. Vi har efterhånden set dem fremføre 'Slaughter of the Soul' fra start til slut mere end én gang, og denne aften i Aalborg er det også klassikerne, der bærer showet. Sådan er det på festivaler, men det er også næsten for nemt at hente de point.  Det ville klæde Björler-brødrene og Lindberg også at tro lidt på deres senere musik.

Heldigvis tror Aalborg Metal Festival på deres evner her i 2023. Også når de udfordres på programmet to minutter i lukketid. At de når at hente Kollapse ind kræver en rød furies evner, og heldigvis har man sådan én i kulissen. Resten af lørdagen er én lang fest, der først slutter, da det er blevet søndag. Herefter dribler nogle hjem i køjen, mens andre fortsætter festen under diskokuglernes skær rundt om i Aalborgs berygtede natteliv. Med udsolgt her i 2023, er der forhåbentlig basis for endnu en udgave i 2024.