Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Storladne symfonier

Updated
Storladne symfonier
Finske Nightwish når vidt omkring på deres ambitiøse og krævende album "Dark Passion Play", der også præsenterer bandets nye svenske stemme. Svenske Anette Olzon er den nye stemme i finske Nightwish efter Tarja Turunen - og på Olzons debutplade med bandet, "Dark Passion Play", hører man tydeligt, at den teknisk dygtige Olzon (som bl.a har gået på musikkonservatoriet i København) besidder den rette røst til Nightwishs storladne og melodiøse musik.

Man når vidt omkring på albummet, som indeholder 13 skæringer, lige fra den kraftfulde og kontrastfyldte åbner "The Poet And The Pendulum" (på hele 13 minutter!), der er baseret på de klassiske dyder fra bandet: den pompøse lyd, det klassiske og orkestrale, det smukke og melodiske, det powerfulde og hårdt rockende, kvindelig skønsang vs. herregrowl. For nu bare at nævne nogle af aspekterne i bandets musikunivers...

Og det er på èn gang forcen og modhagen ved Nightwish: de vil - og kan - enormt meget med deres ambitiøse musiceren, men langt henadvejen krænger det sgu lidt over med stimuli i undertegnedes øren. Pu-ha, og dette er altså skrevet af en mand, der er vokset op med både Mozart og Pink Floyd!

Man kan heldigvis holde ved helle i de mere rent skårede melodiske sange som den smukke "Eva", den lette og poppede "For The Heart I Once Had" og den aktuelle single "Amaranth", og desuden nyde bandets rendyrkede Jethro Tull-inspiration i den afdæmpede "The Islander", der følges op ad flammende fed folk rock i uptempo-instrumentalen "Last of the Wilds", der inkluderer stemningsfuldt fiolspil. Og må også lige nævne den udmærkede "Sahara", der har en vis remiscens til Deep Purples "Perfect Strangers", og den symfo prog-rockede "7 Days To The Wolves", der indeholder en yderst delikat guitarsolo.

Overordnet set er "Dark Passion Play" et album, der påkalder sig både seriøs fokuseren, stor respekt og - indimellem - æstetisk nydelse af bandets mægtige musikalske visioner; men er man i kun 99% humør til Nightwishs storladne lydspekter, så kan man såmænd ligeså godt finde et par skramlede punkplader frem og skylle dem ned med en sixpack Harboe Bjørnebryg. Er man derimod 100% på, så sørg for at ilte og omhælde en af de bedre Barolo årgange, inden hovedtelefonerne sættes på ørene.

Kunstner
Titel
Dark Passion Play
Distributør
Karakter
3